100 portrætter af 100-årige

 

“Jamen – det er jo 100 år siden”

 

100 ansigter fortæller mere end 1000 ord.

 – en bog og en udstilling af Ole Hartmann Schmidt.

 

Vi lever længere, end vi nogensinde har gjort før.

I 2014 er der godt 1000 mennesker i Danmark, som er blevet 100 år eller mere, og vores gennemsnitlige levealder stiger med cirka tre måneder om året.

 

Da et familiemedlem fyldte 100 samme tid med at jeg fyldte 50, satte det tanker i gang – min fascination som fotograf ligger jo i det ansigt, der tydeligt bærer præg af det levede liv.

Jeg søger det nøgterne portræt, der ikke ligger skjul på de ar og rynker et ansigt får gennem 100 år. Det er et portræt fotograferet med øjenkontakt og  en markant lyslægning  på sort baggrund, således det er ansigtet – og kun ansigtet – der kommer til udtryk.

 

Når projektet er fuldført, vil der komme både en bog og en vandreudstilling med de 100 portrætter ud af det. Hvert portræt bliver ledsaget af en kort tekst der fortæller om de 100 års levede liv.

 

Formålet er at give beskueren tid til at nærstudere ansigter, der fortæller 100 års historie – og på en respektfuld og værdig måde vise skønheden og karakteren hos mennesker der har levet i 100 år. Og så er der altid en nysgerrighed efter at danne sig et indtryk af, hvordan vi selv kommer til at se ud, når og hvis vi bliver 100 år.

 

Jeg vil i løbet af de næste 24 måneder fotografere de 100 personer og sikre mig lov til at bruge billederne i bog- og udstillingssammenhæng.

 

Udstillingen er tænkt til at blive vist på lokalcentre, biblioteker, ved konference om ældre, beboerhuse, kulturhuse, rådhuse samt andre steder, der kunne være relevante.

Til udstillingen vil portrætterne præsenteres i stor størrelse.

 

Som fotograf leverer jeg nu på 21. år billedmateriale til det danske erhversliv samt til en række kommuner, organisationer og institutioner. Ved siden af disse opgaver er der også tid til reportagerejser i ind- og udland samt personlige projekter som ” Jamen – det er jo 100 år siden”.

 

Ole Hartmann-Schmidt kan kontaktes på tlf. 21492747 og på foto@hartmann-schmidt.dk.